Säsongskrukor påminner oss om årstidernas växlingar och lyser rätt placerade upp våran och våra gästers vardag. De kan stå placerade vid ytterdörren, på balkong och uteplats eller varhelst annars vi känner behov av en glädjande färgklick. Här bjuder jag på mina bästa tips och trix för hur du själv kan skapa fantastiska säsongskrukor för hela året.

Grundförutsättningar – val av kruka, jord och läge

Den mest grundläggande faktorn som påverkar mycket annat är valet av kruka. I grund och botten är det en fråga om tycke och smak men krukans placering påverkar också vilken storlek och stil som behövs för önskad effekt. Själv använder jag ofta krukor med en diameter på omkring 30 cm där det får plats tre till fyra plantor i standardstorlek (brukar ha en krukdiameter på 9 till 12 cm i butik). Detta tycker jag är en bra grundstorlek som det är svårt att misslyckas med. Större krukor är mer komplexa att gestalta men ger såklart också en större möjlighet att vara kreativ och använda även större växter. Mindre krukor är mer lämpade för enbart en planta och kräver ofta mer skötsel i form av vattning.

Vilken jord som är lämplig att använda i krukan beror exempelvis på faktorer som växtval och årstid. Jordblandningar som säljs i butik under namn som Sommarblomsjord eller Urnjord är särskilt anpassade för odling av säsongsväxter i kruka. De har en god vattenhållande förmåga och högt näringsinnehåll vilket särskilt sommarblommorna har behov av. I mina privata krukor blir det ofta att jag använder den jord jag har hemma för tillfället, under höst och vinter spelar valet av jord också mindre roll eftersom växterna inte växer särskilt mycket och därmed inte har något större näringsbehov. För krukor som står direkt på marken som det inte gör något om de blir ganska tunga blandar jag ofta in jord från trädgården, för att minska min miljöpåverkan. Jorden som köps i butik är nämligen ofta till största delen baserad på torv, som är en ändlig resurs. Brytningen av torven förstör även våtmarken den tas upp ur. Det är sällan jag tillför extra näring till mina krukor, enbart några gånger med näringsvatten under sommaren. Eftersom krukorna planteras om relativt ofta och då får tillförsel av ny jord upplever jag att näringen som finns i jorden brukar räcka. Detta beror dock på vilka växter som ingår i krukan och deras behov, så håll koll på hur de utvecklas.

Behovet av att lägga lecakulor i botten av krukan är en fråga där meningarna går isär. Själv brukar jag enbart lägga lecakulor i botten på krukor som är djupare än 30 cm, främst för att minska mängden jord som behövs, eller som har inbyggda vattenmagasin. Anledningen till att lecakulor inkluderas är ofta att en vill öka dräneringen och växternas tillgång till syre vid rötterna, som de behöver för bästa tillväxt. Särskilt i mindre krukor kan ett lager lecakulor i botten dock få motsatt effekt.

Vid valet av placering av krukan är exponeringen för sol och vind de två viktigaste faktorerna att överväga. Är platsen alltför blåsig torkar jorden ut fortare och krukan behöver då vattnas oftare. Många växters blad kan också få skador av vinden. Vill du absolut ha en säsongskruka i blåsigt läge gäller det att arbeta med de arter som klarar mer vind och torka. Ett alltför skyddat och vindstilla läge kan dock också medföra problem, särskilt under höst och vinter. Det kan då bli alltför fuktigt och vissa växter, som exempelvis cyklamen, riskerar då att börja ruttna. De flesta sommarblommor växer som bäst i ett soligt läge, men andra klarar även halvskugga.

Designa din säsongskruka – planering, komposition och växtval

När jag designar säsongskrukor brukar jag börja med att välja ett koncept. Det kan vara till exempel en färgskala, en bild eller en kort fras. Desto större planteringen är desto viktigare blir konceptet för att hålla ihop en mer komplex design. När det är dags att välja växter är det förutom blommans färg och form även viktigt att tänka på hur bladen ser ut och hela växtens uttryck. En klassisk komposition som alltid fungerar inkluderar en uppåtsträvande, en kuddformig och en hängande växt. Hur de placeras i krukan beror i sin tur på hur krukan är placerad. Om den till exempel enbart betraktas från ett håll brukar den högsta växten placeras längst bak. Om krukan däremot är större och går att betrakta från alla håll placeras den högsta växten oftast i mitten och de lägre runtom. Ofta är det enklast att arbeta med ett ojämnt antal plantor (tre, fem eller sju stycken), men det går även göra fina arrangemang med jämna antal. I slutändan handlar dock kompositionen om tycke och smak, så våga vara kreativ.

Skiss över ett mer komplext säsongsfat med sommarblommor. Konceptet för fatet var En magisk afton, kväll på tivoli

För att följa samtliga säsongsväxlingar blir det fyra så kallade flor per år. Ett vårflor, sommarflor, höstflor och vinterflor. Höst och vinterfloret kan till stor del bestå av samma växter och enbart de mer känsliga höstväxterna behöver bytas ut mot nya för att skapa vinterkänsla. Som privatperson är en mer begränsad till urvalet av standardväxter som finns lättillgängliga i handel. Det enklaste är att köpa färdigdrivna plantor men om en är beredd att planera och utföra lite mer arbete själv går det även att arbeta med fröer och särskilt på våren kan även sticklingar finnas tillgängliga i vissa butiker. Är det en mindre kruka som ska planteras går det enkelt att testa hur kompositionen blir på plats i butiken och att komponera planteringen utifrån vad som finns tillgängligt. Här nedan bjuder jag på ett urval av mina personliga favoritväxter för mindre säsongskrukor som brukar finnas lättillgängliga i handel.

Kruka med vårflor i form av påsktazett ‘Tête-à-tête’, persisk pärlhyacint ‘White Magic’ och ‘Blue Magic’ samt små- och storblommiga penséer

Vårblommor

 • Bellis perennis, tusensköna. Finns i nyanser från vitt till rosa och rött med enkla, dubbla eller helt fyllda blommor.
 • Muscari, pärlhyacinter. Finns i nyanser från vitt till blått och blålila. Vill inte stå alltför fuktigt, bladverket kan då bli gängligt. Plantera gärna ut i trädgården så återkommer de nästa år.
 • Narcissus, narcisser. Finns i olika höjder, blomformer och färger från vitt till gulorange. Den vanligaste i kruka är den småblommiga sorten ‘Tête-à-tête’. Kan bli fleråriga i trädgården.
 • Primula vulgaris, jordviva. Finns i en mängd olika färger och kan bli flerårig i trädgården. Gillar fukt och vill inte torka ut, men kan ruttna om det blir alltför blött. Trivs bäst när det inte är alltför mycket direkt solljus.
 • Viola x wittrockiana, pensé. Tacksamma, blomvilliga och lättskötta. De småblommiga penséerna är ofta mer rikblommande än de storblommiga. Vill inte torka ut och vissna blommor bör tas bort för förlängd blomning. Är ofta ännu fina när det är dags för sommarfloret, så plantera gärna ut dem i rabatten.
Balkongkruka med trädgårdsnejlikan PEACH PARTY, mårbackapelargon och hänglobelia

Sommarblommor

 • Calibrachoa, småblommig petunia. Rikblommande och behöver inte rensas på vissna blommor. Det finns även storblommiga petunior men där är det vissa som behöver rensas och andra inte. Finns i alla möjliga nyanser men urvalet i handel för privatpersoner är mycket begränsat i jämförelse med det totala utbudet.
 • Dianthus caryophyllus, trädgårdsnejlika. Tacksamma och trivs bäst i torrare jordar. Finns i många olika sorter i färger som vitt, rosa och lila. Några pålitliga trädgårdsnejlikor som är vanliga i handel är PINK KISSES, PEACH PARTY och Suncharm-serien. På väldränerat läge kan vissa sorter bli fleråriga.
 • Diascia, tvillingsporre. Rikblommande i rosa till orange och rött. Kan klippas ned om blomningen börjar avta för att den ska få ny fart. Finns som både upprättväxande och hängande. De hängande säljs enbart som färdiga plantor eftersom de sticklingsförökas. Får inte torka ut.
 • Lavandula, lavendel. Torktåliga och älskar sol. Blir med tiden som tätast och vackrast om de plågas något. De som kommer direkt från plantskolan är dock lite bortskämda och behöver mer vatten för att klara sig. Finns i vita och blålila nyanser. Vissa arter är fleråriga i Sverige. Fantastisk doft.
 • Lobelia erinus, kaplobelia. Finns i mängder av sorter som samlas i olika serier. Det viktiga att tänka på vid köp är dock om plantan ska vara hängande eller upprättväxande (kallas ofta kantlobelia). Skir och oerhört rikblommande. Finns i vita, blå och violetta nyanser. Gillar inte att torka ut för mycket så kom ihåg att vattna.
 • Pelargonium, perlargoner. Finns som både hängande och upprättväxande, i olika storlekar och en mångfald av färger. De tycker inte om att stå för tätt utan behöver sol på bladen som annars lätt gulnar. Under säsongen behöver både vissna blommor och ofta även en del blad plockas bort. Vid mycket regn blir blommorna lätt fula. Calliope-pelargonerna är dock mer tåliga för väder och vind. Andra klassiker är Mårbacka- och zonalpelargoner. Kan bli fleråriga om de övervintras ljust och frostfritt och kan sticklingsförökas.
Höstkruka med höstljung, silverek, knoppblommande ljung och cyklamen

Höstväxter

 • Brassica oleracea Prydnadskål-gruppen, prydnadskål. Vackra kålhuvuden, vanligtvis i grönt och vitt eller grönt och lila, med varierande krusighet. Tål en del frost. Växer något med tiden och kan då ibland tappa formen. De nedre bladen kan ibland behöva plockas bort vartefter de blir fula.
 • Calluna vulgaris Garden Girls-serien, knoppljung. Behåller till skillnad från vanlig ljung färgen under betydligt längre tid. Knopparna bleknar dock med tiden men håller sig vackra hela vintern. Ljung får absolut inte torka ut, får den bruna, vissna partier är det ofta redan försent att rädda plantan. Flerårig.
 • Calluna vulgaris SKYLINE, ljung SKYLINE. Stramt upprättväxande ljung som ger mycket karaktär till planteringen. Kan vara helt utan knoppar eller ha ett fåtal. Sköts på samma sätt som knoppljung.
 • Cyclamen persicum, cyklamen. Täta bladtuvor, ofta med ett silvrigt mönster, ur vilket det sticker upp eleganta blommor som ibland är fransade eller flerfärgade. Överblommade blommor plockas bort genom att blomstjälken snurras. Vill helst vattnas underifrån för att minska risken att de ruttnar. Jag brukar försiktigt krafsa bort lite jord från plantan så ovandelen av rotknölen skymtas och sedan vara försiktig med vattningen så klarar de sig bra om en vattnar lite vid sidan om. Tål lite frost. Kan tas in och övervintras i ett svalt rum, högst 18˚C. Är fleråriga men har en viloperiod under sommaren då de behöver få vissna ned.
 • Erica gracilis, höstljung. Vacker ettårig ljung som är helt översållad av små rosa blommor. Har ett karaktäristiskt prasslande ljud. Vill inte torka ut.
 • Heuchera, alunrot. Dekorativa blad som finns i en mängd olika färger och bladmönster, från orange till grön, rostbrun och lila. Har ofta kreativa sortnamn som ‘Amethyst Myst’, ‘Can Can’, ‘Plum Pudding’ och ‘ Velvet Night’. Är fleråriga, men bladen kan ta skada av barfrost. Fin som komplement till andra höstväxter.
 • Leucophyta brownii, silvergirland. Skir, bollformad växt med helt silvrigt grenverk. Frosttålig och perfekt komplement för att lyfta fram andra växter. Torktålig och mår bäst om jorden inte är alltför fuktig.
 • Senecio cineraria, silverek. Tacksam och tålig, kan överleva milda vintrar och då blomma med små gula blommor under sommaren. Växer till sig med tiden.
Vinterflor samma år som höstfloret ovan. Knoppljungen och silvereken står kvar. Höstljungen har bytts mot pinje ‘Silver Crest’ och cyklamen mot en julros ‘ Christmas Carol’

Vinterväxter

 • Adventsenar. Är ett samlingsnamn för ett flertal mindre barrväxter som saluförs kring juletid, exempelvis ädelcypresser, kinesiska enar, sockertoppsgran och pinje ‘Silver Crest’. Perfekt för att skapa höjd och julkänsla i planteringen. Många är inte helt vinterhärdiga förutom under milda vintrar, men vissa kan planteras ut i trädgården och bli fleråriga.
 • Gaultheria procumbens, tuvvaktelbär. Söt tuvformig växt med röda bär. Vid sol i kombination med torka blir bladen rödfärgade. Trivs dock bäst vid jämn fuktighet. Kan i landets gynnsamma delar bli flerårig så plantera gärna ut den i trädgården, exempelvis i ett torvparti.
 • Helleborus, julrosor. Oerhört vackra med sina stora blommor som slår ut mitt under vintern. Den kanske mest klassiska i säsongskrukor är den vita H. niger ‘Christmas Carol’ som blommar tidigt under vintern även på mindre plantor. Vill du läsa mer om julrosor kan du göra det i vårt inlägg Helleborus, vinterrosor.
 • Skimmia japonica, vinterbär. Städsegrön liten buske med tjocka, glänsande mörkgröna blad och rosaröda blomknoppar som senare slår ut i vita till lätt rosa blommor. Kan bli fleråriga i de mest gynnsamma delarna av landet. Tycker om god tillgång på fukt.

Året-runt-växter

 • Hedera helix, murgröna. Perfekt som hängande växt, särskilt under den svalare delen av året. Är känslig mot för mycket sol, vind och torka. Trivs bäst i halvskugga till skugga. Köp gärna plantor som stått svalt, har de stått i rumstemperatur bör de avhärdas. Vissa sorter är starkväxande och passar bäst i trädgården. Flerårig.
 • Prydnadsgräs och starr. Finns i många olika sorter i diverse färger och storlekar och för olika lägen. Starren håller sig ofta fin vintern igenom medan prydnadsgräsen under höst och vinter ofta får en guldgul färg.

Plantera växterna på samma djup som i krukan växten köptes i. Ibland kan jag dock tycka att vissa växter är lite djupt planterade i krukorna och särskilt på cyklamen brukar jag krafsa bort lite jord för att minska risken att de ruttnar. Är du osäker så är det dock bättre att störa växterna så lite som möjligt. Hur tätt plantorna bör stå beror både på vilka växter du valt och på årstiden. Under höst och vinter växer plantorna långsamt eller inte alls så då gäller det att plantera i princip så tätt som en vill ha det. Under våren och särskilt sommaren behöver växterna mer plats för att kunna breda ut sig. Väldigt förenklat så brukar ett cc-avstånd (Centrum till Centrum) på 15–25 cm vara lagom för mindre till medelstora växter. Var noga med att fylla jord i mellanrummen mellan plantornas rotklumpar och vattna ordentligt så de får kontakt med den nya jorden. Då ger du dina säsongsväxter goda möjligheter att frodas och du kan glädjas åt din plantering under lång tid om du fortsätter ta hand om den.

Ta hand om din säsongskruka & vår miljö

Skötseln av säsongskrukor består till största delen av vattning, särskilt under sommaren. Hur mycket vattning som behövs beror på faktorer som krukans storlek, de valda växternas behov, mängden nederbörd, sol och vindexponering, temperatur och om krukan står under tak. Det är därför väldigt svårt att ge konkreta råd på hur ofta du behöver vattna. När du väl vattnar, se dock till att vattna ordentligt så det blir lätt fuktigt i hela krukan men inte genomdränkt. Under höst och vinter vattnar jag själv sällan eller aldrig eftersom temperaturen är så pass låg och nederbörden brukar vara tillräcklig. Vissa växter kräver lite mer skötsel i form av bortplockning av blommor som blommat över eller vissnade blad för att fortsätta blomma rikligt och se prydliga ut. Andra arter gynnas av detta men kräver det inte och ytterligare andra sköter sig helt själva. Mina bästa tips blir därför att lära känna de växter du valt och håll koll på din plantering för att upptäcka om den behöver något. Då ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att kunna njuta av din säsongskruka under hela året.

Att köpa nya växter innebär självklart en viss miljöpåverkan och i en säsongskruka sker bytet flera gånger om året. Det du kan göra för att minska din påverkan är exempelvis att titta efter svensk och lokalt uppdrivna plantor. På så sätt minskar du behovet av transporter då de flesta trädgårdsväxter som säljs i handeln idag är uppdrivna i Nederländerna och Tyskland. Ibland kan växterna i krukan fortfarande se fina ut fastän det är dags att byta till nästa flor. Genom att plantera ut dem i trädgården eller i en annan kruka kan du njuta av dem ett tag till. Vissa växter som används som säsongsväxter är dessutom egentligen fleråriga. Genom att plantera ut dem i trädgården kan du njuta av dem i flera år framöver. Har du ingen egen trädgård, fråga om någon annan vill ha dina plantor. För ettåriga växter och andra plantor som inte ska leva vidare – lägg dem om du har möjlighet på din egen kompost eller kommunens så får de fortsätta ingå i kretsloppet och bli till ny jord.

Anlita oss

Så nu när du fått så många tips på hur du lyckas själv, varför ska du då anlita oss? Vi kan erbjuda en flerårig erfarenhet kring skapandet av säsongskrukor och hjälper dig gärna vid exempelvis tillfällen då det är extra viktigt att din plantering blir perfekt, som vid festliga tillfällen eller när du ska sälja ditt hus eller lägenhet. Kanske har du ett företag och vill välkomna dina kunder med en vacker plantering som samtidigt inte kräver mycket skötsel. Eller så har du ett större planteringskärl för en praktplantering som kräver mer planering och specialbeställning av växter. Tänk då på att vara ute i god tid. Oavsett anledning till att du vill ha hjälp med din säsongskruka så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Vinterrosen. Du kan läsa mer om vår tjänst Planteringsdesign här. Du kan även kika i vår portfolio för fler exempel på privata säsongskrukor och större blomsterfat som vi skapat.

En skiss över ett blomsterfat på temat Havsbris, en dag på stranden som efter viss omarbetning stod på strandpromenaden i Helsingborg sommaren 2019

— Ida Ekman, landskapsarkitekt