+

Köksträdgården del II: sådd & odling

Sådd är den vanligaste metoden som används för att påbörja odling av grödor. I den här artikeln bjuds det på tips kring både sådd på friland och förkultivering. Det kommer också handla om de olika förutsättningarna som finns för odling på friland, i växthus respektive på balkong. Två grundläggande skötselformer för odling oavsett vart den sker är vattning och gödsling, som behandlas i slutet av denna andra del i artikelserien.

Fortsätt läsa ”Köksträdgården del II: sådd & odling”
+

Köksträdgården del I: planera & utforma

En köksträdgård ger förutom skörd av egenodlade grödor även motion, glädje och kan också vara mycket vacker. De olika säsongerna blir tydliga när grödorna skördas och äts vartefter de mognar. I den här delen får du tips kring hur du väljer plats för din köksträdgård och hur den kan utformas för att underlätta odlingsarbetet. Här finns också information som är värdefull när du planerar vad du ska odla och vart i köksträdgården de olika grödorna kan placeras med hänsyn till samodling, växelbruk och växtföljd.

Fortsätt läsa ”Köksträdgården del I: planera & utforma”
+

Trädgårdsåret: planera, utför, njut

Tiden som spenderas i trädgården och i tankar på trädgården handlar inte enbart om arbete utan även tid för vila och njutning. Genom att planera i tid och utföra arbetsuppgifter under rätt årstid så ger du dig själv de bästa möjligheterna att kunna lägga tiden på det du gillar allra bäst. Vilka arbetsuppgifter som behöver utföras i trädgården skiljer sig dock beroende på dess innehåll. Därför börjar jag här med att beskriva vanligt förekommande sysslor för varje årstid. Därefter kommer en sektion med typiska göromål för olika delar av trädgården, som perennrabatt och köksland. Texten avslutas sedan med en sammanfattande lista i punktform. Så läs igenom det som är relevant för dig och din trädgård och ge dig själv de bästa förutsättningarna för ett fantastiskt trädgårdsår.

Fortsätt läsa ”Trädgårdsåret: planera, utför, njut”
+

Alchemilla, Gaura & Tiarella. Vad gömmer sig i växtens namn?

Förutom sitt svenska namn har alla växter ett vetenskapligt namn på latin. Många av våra trädgårdsväxter har dessutom ytterligare namn. För den som förstår dessa namn rymmer de många gånger intressant information som säger något om växten och dess egenskaper. Namnen är dessutom användbara för alla som vill lära sig mer om växter, som designar planteringar, behöver komplettera en befintlig plantering och i många andra situationer. I den här texten ges en grundläggande beskrivning av de delar av växtens namn som är relevanta för oss trädgårdsälskare. Det bjuds även på ett litet lexikon för botanisk latin, boktips, några användbara länkar och annat trevligt för dig som älskar växter och är nyfiken på vad som gömmer sig i växters namn.

Fortsätt läsa ”Alchemilla, Gaura & Tiarella. Vad gömmer sig i växtens namn?”
+

Skapa vackra säsongskrukor

Säsongskrukor påminner oss om årstidernas växlingar och lyser rätt placerade upp våran och våra gästers vardag. De kan stå placerade vid ytterdörren, på balkong och uteplats eller varhelst annars vi känner behov av en glädjande färgklick. Här bjuder jag på mina bästa tips och trix för hur du själv kan skapa fantastiska säsongskrukor för hela året.

Fortsätt läsa ”Skapa vackra säsongskrukor”
+

Helleborus, vinterrosor

Under vintern när vi saknar blomsterfägring i trädgården som allra mest sträcker vinterrosorna upp sina blommor. De trotsar både snö och frost för att visa upp vad som enligt mig och många andra är bland de vackraste blommorna i växtriket. I den här texten kan du läsa om vad som är karaktäristiskt för vinterrosorna, vart de växer i det vilda, köptips och hur du lyckas med dem i rabatt och kruka.

Fortsätt läsa ”Helleborus, vinterrosor”