Säsongskrukor

PROJEKT: Säsongskrukor
ÅR: 2019-2020
BESTÄLLARE: Privat

När jag designar säsongskrukor är mina största inspirationskällor vanligtvis platsen och årstiden. Varje säsong har sin karaktär som påverkar växternas färgskala och känslan planteringen utstrålar. För varje enskild säsongskruka är det även viktigt för mig att spegla platsen och att tillgodose de speciella önskemål som finns hos ägaren. Nedan kan du läsa lite mer om tankar kring de olika årstiderna. Vill du lära dig mer om hur en vacker säsongskruka skapas kan du läsa vårt inlägg Skapa vackra säsongskrukor här.

Vår

Efter vinterns mörker saknar vi ljus och färg. Lyckligtvis bjuder våren på många blommor i pastelltoner och glada, klara färger. Lökväxter har i sin tur en uppfriskande krispighet med sina lite stela blad och blomstjälkar. Alla friskt gröna bladverk hjälper till att skapa en pigg, glad och uppfriskande känsla som vi så väl behöver så här års.

Sommar

Under sommaren finns en fantastisk mångfald av blommande växter att använda sig av. De finns i alla tänkbara blad- och blomfärger och från mjuka till skrikiga nyanser. Nu är det lätt att skapa just den utstrålning som önskas vare sig det handlar om en mjukt romantisk dröm i ljust rosa eller en tuff plantering i mörka och eldiga toner.

Höst

Under hösten tonar växterna ned sig och de flesta blommor har en mer sober och nedtonad färgskala även om en del växter ännu har en mer sprakande karaktär. Nu börjar växter där bladverket är den faktiska attraktionen ta större plats och planteringarna skapar lätt en mysig, vilsam och reflekterande känsla.

Vinter

Under vintern är många av växterna desamma som under hösten. Nu gör dock även julväxterna sitt intåg med bland annat barrväxter i miniatyr och växter där bär och knoppar är det vackra. Karaktären kan gå från rent och elegant inför det nya året eller familjärt juligt för årstidens höjdpunkt.

— Ida Ekman, landskapsarkitekt